• Aquesta metodologia evita tractar-los de manera paternalista i confia en el seu criteri, respectant els seus temps
  • Es tracta d’un projecte del centre d’innovació Las Naves, el grup SABIEN-Ítaca de la UPV, l’institut Polibienestar de la Universitat de València i l’empresa de serveis d’ajuda a domicili INICIATIVA SOCIAL INTEGRAL

Facilitar l’autonomia de les persones majors, respectar el fet que la persona major que viu sola s’està adaptant als canvis que suposa l’edat i les circumstàncies de la seua vida i que conserva la capacitat de decidir el que li convé són els fonaments de l’escolta activa. Una metodologia que els socis del projecte DIAL estan aplicant en el disseny del seu assistent de veu per a persones majors, els qui participen activament també en aquest.

El projecte DIAL (projectedial.com) té com a objectiu principal combatre la soledat no desitjada en les persones majors a través del desenvolupament d’una eina amigable i innovadora basada en tecnologies asistivas de veu multiplataforma. Formen part del mateix el centre d’innovació Las Naves, el grup SABIEN-Itaca de la UPV, l’institut Polibienestar de la Universitat de València i l’empresa de serveis d’ajuda a domicili INICIATIVA SOCIAL INTEGRAL. L’eina DIAL serà diferent a les que es troben actualment perquè està sent dissenyada especialment per a les persones que la utilitzaran.

De fet durant aquesta setmana s’han dut a terme a Las Naves noves sessions de codisseny en cocreació en les quals dos grups de cinc persones majors cadascun han relatat els seus hàbits diaris, així com les dificultats que es troben per a dur-les a terme; com prendre una dutxa, netejar la casa, fer la compra o tindre vida social, per exemple. Amb aquesta informació, així com amb la recollida en les anteriors sessions que s’han dut a terme amb elles i els seus familiars, i les pròximes que es realitzaran, el “diàleg” amb DIAL serà molt més precís i concorde a les seues necessitats.

Un diàleg que, aplicant l’escolta activa, tal com assenyala l’experta Elena Ariste, que col·labora en el projecte, “tindrà en compte que la persona major es troba en un procés de canvi que la fa més vulnerable, sí, però que per molt fràgil que es trobe té la capacitat per a pensar i arribar a entendre i decidir el que li convé”.

És un error, tal com afig Ariste, dirigir-se a les persones majors “d’una forma paternalista, com si no saberen ja pensar, dient-los el que han de fer, exigint-los uns temps que no són els propis de la seua edat”.

Per això, amb l’ús de l’escolta activa, DIAL evitarà frases com “has de prendre’t la medicació” i les canviarà per “tu ja tens en compte que és important prendre’t la medicació”, per exemple.

Eina innovadora en la tecnologia de reconeixement de veu

Des del grup de desenvolupadors de SABIEN-Ítaca, responsable de la part tecnològica de la solució DIAL expliquen que “està resultant un repte perquè és la primera vegada que s’aplica l’escolta activa en una tecnologia de reconeixement de veu; ni tan sols sistemes tan nous com Alexa són capaços de reconéixer el que aconseguirem amb DIAL”.

Aplicant alguns dels principis d’aquesta metodologia, DIAL serà capaç de detectar silencis; a l’hora de preguntar no es farà com si fora un “interrogatori”, sinó que es començarà amb una afirmació, reafirmant d’aquesta manera les capacitats de la persona major, seguint la lògica basada en escolta activa.

També, i tal com afigen des de SABIEN-Ítaca, “es personalitzaran els diàlegs, fent esment als seus familiars, mascotes, etc. A més, i això és molt important, quan l’assistent no siga capaç de continuar amb la “conversa”, derivarà a la persona major amb una professional sociosanitària que també estarà formada en escolta activa, tancant d’aquesta manera el procés”.

La creació de serveis innovadors per a les cures inclou la participació de professionals sociosanitaris i és, de fet, una altra de les característiques fonamentals de DIAL. Donades les característiques de les persones usuàries, i que l’objectiu del projecte és combatre la soledat no desitjada d’aquestes, darrere de l’eina tecnològica hi haurà un equip humà interactuant.

Missions València 2030

El model de governança Missions València 2030, basat a millorar la vida de les persones i la responsabilitat de les quals està compartida pel centre d’innovació Las Naves i la Delegació d’Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de València, inclou la idea d’una Ciutat Compartida en la qual no podem oblidar a les persones majors i les seues especials necessitats. És per això que el projecte DIAL vol comptar amb elles en tot el procés de disseny de l’assistent de veu que utilitzaran per a combatre la soledat no desitjada.

Actualment s’acaba de llançar la Missió Climàtica València 2030, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra i formar part de les 100 ciutats que la Comissió Europea seleccionarà dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *