- Es tracta d’un assistent de veu capaç de detectar situacions anòmales i de soledat en la seua vida quotidiana
- Hui s’han presentat les conclusions i resultats del pilot, que s’ha testat en 37 llars valencianes
- La soledat no desitjada afecta a Espanya a un 13% de la població i provoca uns costos anuals de 14.000 milions d’euros.
Una de les principals conclusions del projecte DIAL que s’han presentat hui en Las Naves és que ha reduït el sentiment de soledat no desitjada de les persones majors que han participat en aquest.
Combatre la soledat no desitjada de les persones majors, a través del desenvolupament d’un assistent de veu; i reduir la bretxa digital i la usabilitat de la tecnologia per part d’aquest col·lectiu han sigut els dos objectius principals del projecte DIAL que s’ha dut a terme a València des de 2021.
Aquesta eina està inspirada en la ràdio, un mitjà amb el qual les persones majors se senten molt familiaritzades, ja que les que actualment tenen més de 70 anys han tingut relació al llarg de la seua vida amb la idea del “altaveu que els parla i els informa”.
Hui s’han presentat en Las Naves els resultats i conclusions del citat projecte per part del consorci, format pel centre d’innovació de l’Ajuntament de València, i el Grup ITACA-SABIEN de la Universitat Politècnica de València, l’Institut d’Investigació en Polítiques de Benestar Social (Polibienestar) de la Universitat de València i l’empresa de serveis d’ajuda a domicili Iniciativa Social Integral.
Durant aquest, s’ha instal·lat l’assistent de veu DIAL en la llar de 37 persones majors de València. Aquesta eina ha monitorat cada dia que la persona major seguira les rutines necessàries per al seu benestar: descans, presa de medicació, hàbits d’higiene, socialització, etc. A més, DIAL ha permés connectar amb una professional sociosanitària amb la qual les persones usuàries podien consultar dubtes, plantejar necessitats i transmetre qualsevol tipus de problema.
Precisament, el fet de comptar amb una persona de suport formada en la metodologia de “Escolta activa” darrere de l’assistent de veu ha sigut un altre dels resultats millor valorats a l’hora d’analitzar com ha funcionat el projecte.
L’eina ha sigut dissenyada també amb l’enfocament d’aquesta metodologia, la “Escolta activa”, que evita tractar a les persones majors de manera paternalista, que confia en el seu criteri i respecta els seus temps. I, de fet, s’ha detectat entre les conclusions que amb DIAL, gràcies al seu ús, s’ha reduït errors en la presa de la medicació per part de les persones que han participat.
També, durant l’acte final de DIAL s’ha posat de manifest la versatilitat de la tecnologia desenvolupada per a afegir futures funcionalitats que amplien el servei que s’ha proporcionat durant el pilot.
El cost social i econòmic de la soledat no desitjada
En l’acte final del projecte DIAL els socis d’aquest, a més de presentar les conclusions i explicar en quines ha consistit, han donat algunes dades sobre el problema de la soledat no desitjada. El repte a combatre amb aquest projecte i que, segons dades de 2016 afecta a Espanya a un 13% de la població, especialment persones vulnerables.
A més, el fet d’estar en una situació de soledat que no es vol genera uns costos de 14.000 milions d’euros anuals al nostre país, tant en costos sanitaris com laborals i socials.
Recomanacions per a l’Administració
Finalment, el grup de socis responsable del projecte DIAL ha elaborat en el seu informe final una sèrie de recomanacions concretes, dirigides a les Administracions Públiques, sobre per què i com hauria d’incloure’s aquest servei en les llars de persones majors.
La *Missió *Climàtica en la Capital Verda Europea 2024
Actualment València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, primera missió de l’estratègia d’innovació Missions València 2030, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 112 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».
La Missió Climàtica és un dels quatre àmbits prioritaris del projecte de València, Capital Verda Europea 2024, juntament amb la millora de la infraestructura verda de la ciutat, la mobilitat sostenible i recuperació de l’espai públic, i l’alimentació saludable.