Projecte

DIAL

DIAL és un projecte creat per a combatre la soledat no desitjada en les persones majors a través del desenvolupament d’una eina amigable i innovadora, basada en Tecnologies assistides de Veu Multiplataforma.

DIAL: Assistent de veu

Amb aquesta eina es pretén, a més, reduir la bretxa digital i la d’usabilitat de la tecnologia que afecta especialment aquest col·lectiu, precisament utilitzant un sistema inspirat en una amb la qual sí que estan familiaritzats: la ràdio.

De fet, la solució que es desenvoluparà està basada en la metodologia d’escolta activa, i no sols serà capaç de detectar una situació de risc de soledat no desitjada, sinó que a més oferirà intervencions i serveis flexibles i adaptats a les necessitats i situació específica de cada persona.

Característiques

L’eina Dial estarà dissenyada amb un mix de característiques que la diferencien de la resta d’assistents de veu existents en el mercat, sempre amb l’objectiu d’oferir una experiència a les usuàries i usuaris més personalitzada i que s’adapte a les seues vertaderes necessitats.

Enfocament de codisseny

Cocreació de l’eina a partir de tallers participatius en els quals s’involucre a les persones responsables del desenvolupament tecnològic de l’eina, els professionals sociosanitaris, les persones cuidadores i les persones majors

Escolta Activa

L’eina creada, basada en la metodologia d’escolta activa, detectarà una situació de risc de soledat no desitjada i oferirà intervencions i serveis flexibles i adaptats a les necessitats i situació específica de cada persona.

Assistència personalitzada

A diferència dels assistents de veu que es troben en el mercat, DIAL disposarà d’un suport humà, professional i sociosanitari que intervindrà més enllà quan la tecnologia ja no siga suficient.

Resposta eficaç i innovadora

Amb aquesta solució, DIAL aborda alguns dels grans reptes estratègics actuals de la nostra societat, especialment els derivats de l’envelliment de la població i, sobretot, de la soledat no desitjada en persones majors, un problema de salut pública que encara s’ha acrescut més durant la pandèmia i que requereix una resposta eficaç i innovadora.

Consorci

La idea original del projecte DIAL sorgeix des d’Iniciativa Social Integral, empresa que pels seus coneixements i contacte diari amb les persones majors va identificar la possibilitat d’adaptar un sistema perquè aquestes pogueren estar en contacte sempre amb algú i pal·liar el sentiment de soledat.

Després d’algunes reunions al costat de Las Naves es va conformar un consorci al costat d’altres dos socis de l’àmbit de la investigació i la universitat: l’Institut d’Investigació en Polítiques de Benestar Social (POLIBIENESTAR) de la Universitat de València i el Grup ITACA-SABIEN de la Universitat Politècnica de València. L’objectiu d’aquesta cooperació és que, cada soci des de la seua experiència i coneixements, aportació el necessari per a fer realitat el projecte.